Recepten en zo....

Mijn ontbijt
Ik at in het verleden altijd een boterhammetje met iets van anijshagelslag of gestampte muisje. Dit is helemaal verleden tijd, zeker als je de pakjes leest. Tegenwoordig bestaat mijn ontbijt standaard uit de volgende ingrediƫnten:
- biogarde roeryochurt
- 7 granen muesli
- hennepzaad
- chiazaad
- cacaonibs
- lijnzaad

Bij wat meer tijd gebruik ik mijn nieuwe blender, ik doe dan de yochurt met cranberry's en/ of een zure appel en/ of een mineola in de blender en voeg daarna mijn mueslimix toe. Heerlijk! (Moest van een vriendin op zijn minst vermelden dat ik deze van mijn lieve vriendinnetjes voor mijn verjaardag heb gekregen... waarvoor dank!)

Lunch
In de weekenden of in de vakantie neem ik zo af en toe lekkere pannenkoeken gemaakt van speltmeel met soyamelk. Hierbij als 'smaakmaker' een appel of plakjes geitenkaas. Geen stroop en suiker voor mij. Helaas mag ik op het moment geen ananas en rozijnen, anders zou ik dit zeker doen.


Doordeweeks eet ik volkorenbrood zonder gist en suiker, speciaal laten maken door Bakker Jos. Het heet ook wel zuurdesembrood, maar de naam doet denken aan zuur brood, dat is het niet. Het smaakt net zoals ander brood, maar deze is veel compacter en zwaarder. Als beleg neem ik meestal geitenkaas, heerlijk de Italiaanse of tuinkruiden van de kaasboer. Ik maak er vaak een tosti van, of als ik voor de smeerbare variant ga, neem ik er lekkere pijnboompitjes bij. Je moet va je maaltijd ook een feestje van maken.

Diner
Hollandse pot... altijd goed, alleen ben ik hier niet zo van. Dus gewoon groenten, aardappelen en voor mij iets van kip of rundvlees.


Via http://www.sandrawoldering.nl/index.php/recepten heb ik van alles uitgeprobeerd. Mijn favorieten zijn de pizza, kipkerrie en de nasi, jummie! De nasi en kipkerrie inmiddels ook voor anderen klaargemaakt en die waren ook enthousiast!

Tot mijn verrassing zie ik net een nieuw recept staan, de appelmacaroni. Een recept wat wij thuis vroeger veel aten, maar behoorlijk ongezond. Maar lekker.....!!! Nu heeft Sandra het recept bewerkt tot een gezondere variant, zonder E nummers! Ik ga m gauw maken!  

Ook zelf ben ik recepten aan het omdenken dus zo af en toe komen er wat ideetjes erbij.

PreischotelSpekjes uitbakken, prei in stukjes snijden en deze zachtjes stoven/ bakken. Flink veel kerrie aan toevoegen. (Evt. ook gehakt rul bakken en er bij door doen. Prei spek mengsel in een ovenschaal doen, aardappelschijfjes erop leggen en flink bestrooien met geraspte kaas (liefst vers geraspt). In de oven op  graden totdat er een lekker korstje opzit. Lekker lekker!

Kool met gehakt roerbak
Snijd een witte/ groene of chinese kool in kleine stukjes. Bak gehakt rul. Voeg de kool toe en smoor zachtjes mee. Voeg kerrie/ ketjap of sojasaus toe en laat even smoren. Lekker met rijst. Bij de biologische winkel hebben ze ketjap en sojasaus zonder e nummers. In ketjap zit altijd wel wat suiker, maar dit is zo weinig...


Kijk ook even op de pagina 'Handige sites voor heel veel recepten pagina's '

3 opmerkingen:

  1. Mag je zoveel superfood per dag gebruiken zie je ontbijt , hoeveel neem je per produkt staat nooit op de doosjes wie je koopt bij jumbo of de groenteboer, waar kan ik dit vinden miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Ciel,

    Ik heb een grote bak met muesli, die ik meng met de zaden. De muesli heeft hierin de overhand. Lijnzaad en hennepzaad kun je tot maximaal 4 eetlepels per dag nemen. Ik kom hier niet aan. De chiazaad moet je mee oppassen, deze kan de boel verstoppen, maar zorgt wel voor veel energie. Niet iedereen kan hier goed tegen, dus kijk wat het met je doet. Ik zou in de eerste instantie niet meer dan een theelepel per dag nemen.
    Tja de cacao, daar is niet echt een voorschrift voor.

    Er is momenteel veel aandacht voor raw food, beoordeel zelf in hoeverre je hierin mee gaat. Ik zie deze zaden als aanvulling op een gezonde maaltijd en zeker niet als vervanging!

    Binnenkort meer hierover in een blog!

    Bedankt voor je reactie, aan jou de eer om de eerste te zijn op deze weblog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goei vraag Ciel en goed antwoord Miranda! Chia kan ook nog bloedverdunnend werken. Dus als je bloedverdunners gebruikt, let op. Lijnzaad is enorm vezelrijk. Teveel zul je er echt niet snel van nemen. Maar zorg voor voldoende vochtinname, anders kan het verstoppend werken. Hennep is lekker, en duur. Neem het gewoon in de hoeveelheden van 1 a 2 eetlepels per dag. Waardevolle aanvulling op omega 3 vetten en eiwitten, maar nog veel meer. Waar ik zelf voorstander van ben is afwisseling. Koop de ene keer een zak gebroken lijnzaad en een zak hennepzaad, en de andere keer een zak gojibessen en een zak raw cacaonibs, etc.....dan krijg je nooit teveel/te lang van iets binnen, maar wel al het goede van alles! Veel plezier en bedankt voor je inspiratie aan mensen Miranda!! Liefs Sandra Woldering.

    BeantwoordenVerwijderen